Du behöver inte kalla dig feminist

3sw_grande_grande.jpg v=1382429629Vill du att män och kvinnor ska vara jämställda? Då är du feminist!

Så resonerar ofta feminister när de talar med personer som inte vill kalla sig för feminister. På internet finns det ett test; Are you a feminist? Testet består av två frågor, ”Do you think all human beings are equal” och ”Do you think women are human beings”. Jag vet inte hur det ser ut i er omgivning men jag personligen känner nog ingen som skulle svara nej på de två frågorna.

Tröjan här intill är även den ett exempel på en feministisk definition som vill inkludera alla. Tycker du att kvinnor också är människor? Då är du feminist!

För visst vore det fantastiskt om det var så enkelt?
– Alla är feminister!
– Alla kämpar för att kvinnor ska bli jämställda männen!

Men hur kommer det sig då att det går så långsamt framåt? Hur kommer det sig att löneskillnaderna fortfarande innebär att kvinnor jobbar gratis efter 15:53? Att kvinnor utsätts för våld i relationer i mycket högre utsträckning än män? Att hela nöjesindustrin fortfarande är mansdominerad? Hur kommer det sig att 98% av alla dömda våldtäktsförövare är män?

ETC

Jag tror inte på att inkludera alla i feminismen. Det skulle inte göra någon som helst skillnad om alla plötsligt kallade sig feminister men fortfarande förnekade de strukturer och den könsmaktsordning som feministisk analys har sin grund i. De människor som tar avstånd från feminismen, som är rädda för ordet eftersom det är kontroversiellt och som tycker att det är problematiskt att ordet har feminin klang… Enligt min erfarenhet har de i de allra flesta fall ingenting att bidra med till den feministiska kampen.

twitterfeminism

Feminismen är inget mål. Vi feminister vill inte ”uppnå feminism”, vi vill inte ha ett samhälle där det görs skillnad på kön. Vi vill ha jämställdhet. Ett samhälle där människor har samma förutsättningar och behandlas likadant oberoende av könstillhörighet. Anledningen till att ordet heter feminism och har feminin klang är för att det i feministisk analys finns en problemformulering som går ut på att kvinnor strukturellt är underordnade män och med målet att detta bör förändras – dvs att det är kvinnor som behöver lyftas.

Att säga att man är ”för jämställdhet” men inte kunna ge en förklaring på vad som idag förhindrar oss att uppnå jämställdhet blir enligt min mening väldigt uddlöst och okonstruktivt. Feminismen erbjuder maktanalyser, problemformuleringar och verktyg för att uppnå jämställdhet.

Det finns de som menar att vi idag har ett jämställt Sverige – då behövs inte feminismen här längre – och det finns de som menar att kampen för jämställdhet idag ”gått för långt”, med resultatet att män numer är underordnade kvinnor. Då är jämställdismen ett bättre alternativ. Det finns säkert fler rörelser som säger sig arbeta för jämställdhet på olika sätt, och även om jag ställer mig väldigt kritisk till både jämställdismen och till illusionen om att Sverige är jämställt idag så respekterar jag de som väljer att inte kalla sig för feminister av dessa anledningar.

Jag tänker inte slå mig blodig för att få dem att sätta etiketten ”feminist” på sig själva. Jag tror till och med att det skulle kunna skada feminismen om de gjorde det. Anledningen till att feminismen som rörelse nått så stora framsteg i historien är ju för att den varit kontroversiell och normbrytande. Den dagen feminismen inte är det längre, då har vi antingen gett upp, eller så har vi nått vårt mål – jämställdhet.

femtest

Jag förstår att detta är ett retoriskt grepp med ett visst humoristiskt inslag, men tycker ändå att det finns en farlig tendens i dagens debatt där man försöker avradikalisera feminismen, göra den mindre skrämmande och mer populistisk.

Feminismen har uppnått mycket i Sverige. Till en början handlade kampen om att män faktiskt skulle se på kvinnor som människor, men borde vi inte ha nått längre idag? Borde vi inte ställa lite högre krav på vårt samhälle än detta? Borde inte feminismen vara mer än en enkel etikett?

Vill du att män och kvinnor ska vara jämställda? Du behöver ändå inte kalla dig feminist.

18 thoughts on “Du behöver inte kalla dig feminist

  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Ja! Jag hade glömt bort det uttrycket men det är verkligen jättebra. Måste börja använda!

   Svara
 1. Hanna

  Klockrent! En tanke och känsla som jag haft utan att riktigt lyckats sätta ord på den men det gjorde du, så det tar jag med mig. Tack!

  Svara
 2. Maria Lundqvist

  Men åh, precis som Hanna här ovan så är det precis det jag gått runt med pannan i veck över!
  Varför skulle alla plötsligt gynnas av att alla kallar sig feminister? Får en plötslig känsla av en lyckad reklamkampanj bara. Bra skrivet, som alltid!
  (och glad alla hjärtans dag, fast kanske allra mest grattis på internationella vaginadagen!!) <3

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Det får du nog googla dig till. Jag är ju, som du kan läsa i inlägget, inget fan av den retoriken.

   Svara
 3. Ping: Den viktigaste systern är sjukskriven | mondokanel

 4. Freja

  Göran Persson var ju uttalad feminist, det gjorde då ingen större nytta… Håller med om att det oxå krävs en förståelse för strukturerna som hindrar jämställdhet och en vilja att aktivt arbeta för en förändring, men första steget är ändå en vilja att lyssna på de som är feminister och det kanske kan underlättas om ordet avdramatiseras… Alla kommer inte att vilja kalla sig det, men visst vore det skönt om det inte användes som skällsord…

  Svara
 5. micro113

  Vad bra skrivet och formulerat.
  Jag själv är för feminism, tycker att feminism behövs och är viktigt.
  Jag är självklart för jämställdhet i samhället. Jag anser att kvinnor förfördelas (negativt behandlas) på grund av de rådande strukturera – av både onda och goda män och kvinnor, eftersom förtrycket (att definiera och hålla tillbaka kvinnor) ligger i själva strukturen.

  Jag kallar mig däremot inte för feminism.
  Många har svårt att förstå det ställningstaganden. Men det är av respekt för de människor som faktiskt är insatta och som faktiskt aktivt lyfter just kvinnofrågorna, ser kvinnoperspektivet, och för kampen för jämställdhet för kvinnor.

  Jag är alldeles för ljum, alldeles för benägen att försöka se båda perspektiven för att äga rätten att kalla mig feminism.
  Urvattna inte begreppet, låt det stå för det viktiga ställningstagande och det viktiga engagemang det faktiskt handlar om.

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Jag tycker nog inte att det krävs någonting av en person som väljer att kalla sig feminist, mer än själva övertygelsen. Dock kan jag se din poäng och respekterar ditt val! Huvudsaken är att man inte motarbetar feminister, och det verkar du ju verkligen inte göra. Läste ditt blogginlägg också – tack för det! (och för länk!)

   Svara
 6. sak

  Mycket bra skrivet! Feminismen har fortfarande stora och viktiga uppgifter framför sig och de kommer inte gå att ta itu med om vi gör om rörelsen till en klubb för att klappa på oss själva för att vi alla är så fina människor som tycker att alla såklart är lika mycket värda och sedan borrar ner oss i den härliga känslan av att inbilla oss att vi redan har nått total jämställdhet här i Sverige minsann. Så precis som du säger har vi inte alls någon större nytta av att alla kallar sig feminister, utan medvetenhet om nån djupare analys än “alla är lika mycket värda”.
  Här finns för övrigt en bättre variant av det där enkla feminist-testet :)
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jan/09/not-a-feminist-move-on-men-women

  Svara
 7. Kattis

  hej! såg bilden som lady dahmer lade upp på facebook där en man skrev något i stil med hur viktigt det är med en aktiv kvinnokamp när energi läggs på dåliga skämt i TV, den du svarade honom på. vad var sammanhanget? trodde först det handlade om melodifestivalsskämtet mellan björn och nour men mannen verkade få skit för vad han sade, både i facebook-kommentarerna och av dig i bilden! såå jag förstår inte sammanhanget när han ändå inte sade något dåligt, men jag kanske missade något? detta är ett huvudbry jag har…

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Här är hela konversationen: https://twitter.com/kickanwicksell/status/435839978593992704

   Och det var en kommentar på den här debattartikeln: http://debatt.svt.se/2014/02/18/tafsande-pa-brost-ar-aldrig-roligt-svt/

   Anledningen till att jag (och flera) blir irriterade är för att man som feminist ständigt blir ifrågasatt och att det alltid finns viktigare saker att göra. Ofta av personer som själva inte gör någonting mer än att klaga. Den här bilden illustrerar det hela jättebra: http://genustestet.files.wordpress.com/2013/10/galago-om-feminism.png

   Svara
   1. Kattis

    jamen ååh tack då förstår jag! jag tolkade det som att lennart klagade på att svt lade energi på och genomförde bröstgrejen, och fick tillbaka för det men nu förstår jag :-) tack!!

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s