Om jag vore man…

… Så skulle jag hata maskulinitetsnormen som begränsar och ställer orimliga krav på hur jag ska vara. Som kräver att jag som man ska vara känslokall, djurisk, översexuell och maktlysten.

… Så skulle jag avsky det samhälle som hindrar mig från att umgås med mina egna barn och som säger åt mig att jag är en sämre förälder på grund av mitt kön.

… Så skulle jag vara alla feminister evigt tacksam eftersom de, till skillnad från antifeministerna, inte tror att andelen män bland våldtäktsförövare i Sverige (98 %) är ett resultat av biologi, utan som förklarar överrepresentationen med en skev struktur som faktiskt går att ändra på.

… Så skulle jag sörja alla de unga killar som tar livet av sig, eftersom killar antas vara starka och eftersom det finns ett sånt stigma kring psykisk ohälsa och manlighet.

… Så skulle jag ställa mig frågan varför det är positivt att vara pojkflicka men inte flickpojke, i stället för att se det som diskriminering mot oss män.

… Så skulle jag hata alla de män som upprätthåller patriarkatet i stället för de kvinnor som arbetar mot det.

Om jag vore man så skulle jag tillägna mitt liv åt feminismen.

1779257_779704352058008_1799099881_n

Det finns så många saker idag som män beskyller feminismen för, när det i själva verket är fenomen som feminismen arbetar för att bekämpa. Det är feminismen som gett män möjlighet att vara hemma med sina barn, det är feminismen som vill att även män ska kunna prata om sina känslor, det är feminismen som ifrågasätter mediabilden om hur män fungerar – den mediabild som faktiskt säger att män är djur.

Och nog finns det män som gör allt detta, men varför är de minoritet?

Förmodligen för att vi människor är alldeles för kortsiktiga i vårt tänk, och för att det som idag värderas högt är makt och pengar – sådant som är männen faktiskt vinner på i rådande maktordning. På kort sikt, och i termer av pengar och makt, så tjänar männen inte på jämställdhet. Men på lång sikt, och om vi skulle värdera andra saker i samhället… Då vore detta självklart.

28 thoughts on “Om jag vore man…

 1. vänsterblatten

  och hur menar du att vi ska göra för att ändra på en bilden ? Det kryllar tex både av sexism & rasism inom Polis & andra myndigheter hur ska Jag motarbeta adet ?

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Ett steg är ju t.ex. att inte ständigt kritisera de kvinnor som kämpar för sina rättigheter, ett annat är att rösta på partier som för en feministisk politik, ett tredje är att engagera sig i föreningar som arbetar med feministiska sakfrågor och ett fjärde är att själva bryta mot dessa masklinitetsnormer och kritisera ens manliga vänner som beter sig sexistiskt. Finns mycket att göra!

   Svara
 2. Daemon Lord Euvel

  Definiera man. ;) Riktiga män älskar jämställdhet.
  Men jag tror att det du skriver om att män beskyller feminismen för att våran mediabild beror på att det finns så jävla många olika sorters feminism.

  Och får jag fråga vad maskulinismnormen är för något? Maskulinism vet jag mycket väl vad det är och jag tycker inte att det passar in alls i något du skriver. Maskulinismen kämpar för jämställdhet, den finns där för att man i feminismen ska glömma bort att det finns två sidor av myntet.

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   ”Riktiga män”, vilka är det och på vilket sätt älskar de jämställdhet? Läste du inlägget jag länkade till där? Hur kommer det sig då att vi fortfarande är så långt ifrån jämställda?

   Maskulinitetsnorm kan du enkelt googla på om du är intresserad!

   Svara
 3. cecilia stenhammar

  bra o tydlig förklaring. Jag har en anonym hissklottrare, som jag försöker skriva till utan att vara så ilsken som han (tror det är en han)…använder mig gärna av den här texten om jag får
  hälsningar
  Cecilia Stenhammar

  Svara
 4. jonas

  Detta låter jättebra och jag blir glad varje gång jag hör någon som kallar sig själv för feminist även kunna prata om att faktiskt finns jämställdhetsproblem även för män.

  Det som är lite problematiskt är att ofta när jag nämner att jag är arg över hur samhället ser på män och hur de kategoriserar män som förövare och aldrig som offer så stöter jag på väldigt mycket motstånd, oftast är det feminister som i princip fnyser åt våra ”små” problem och att män får skylla sig själva för att manliga offer oftast är offer för manliga förövare. (man slår man, mäns problem.)

  Mannen har inte varit ett ämne för jämställdhetsdebatten, den finns bara inte där. Detta har gjort att jag inte kan kalla mig feminist men att jag däremot är för jämställdhet.
  Som sagt, det är jättekul att fler feminister börjar intressera sig för jämställdhet för båda könen men jag kommer ha väldigt svårt att kalla mig feminist.

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Jag är övertygad om att dagens ojämställdhet drabbar främst kvinnor, även om det förstås måste pratas klass, etniticet osv för att helt kunna se alla maktstrukturer. Det finns ju många män i Sverige som har färre privilegier än vissa kvinnor har. Men som sagt, på ett strukturellt plan så är kvinnor och kvinnliga egenskaper lägre värderade än män och därför tycker jag att det också är rimligt att feminismen fokuserar på kvinnor i första hand. Men jag menar då också att männen (på vissa plan) tjänar på det – just pga skadliga och begränsande könsroller.

   Svara
 5. Freja

  En del av det sjuka i dagens samhälle är just att det är pengar och makt som anses viktigt att uppnå. I jakten på det försummas ibland hela livet, och sen sitter en där med pengar och makt men helt ensam och utan fina minnen… Jag tror inte pengar i sig gör dig olycklig, men om du offrar den du egentligen är för att bli en som tjänar mycket pengar, om du lägger all tid och kraft på ett göra karriär, och om du sen inser det när det är för sent, så tror jag det kan göra dig olycklig…

  Svara
 6. Tobias Hjelm

  Jag *är* man, och har aldrig kallat mig feminist, men nog tusan stämmer jag in på alla dina sex ”… så skulle jag …”-punkter här ovan. Med brasklapp för att jag (ännu) inte har några egna barn.

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Hur kommer det sig att du inte kallat dig feminist? Och hur definierar du själv ordet? Detta är förstås inte hela feminismen och jag tror att man kan arbeta för jämställdhet utan att ha en feministisk analys, men det finns ju så många konstiga föreställningar om vad ordet betyder så jag tycker att det är intressant att höra!

   Svara
     1. Strand

      Det finns även ett behov av att romantisera och glorifiera den feministiska kampen hos en del människor, inte minst unga tjejer. Om plötsligt alla kallade sig feminister skulle värdet på det feministiska utanförskapet/systerskapet devalveras. Det är sannolikt en stor anledning till att fler tjejer än killar identifierar sig med feminismen.

     2. kickanwicksell Inläggets författare

      Det är ju också det jag skriver i blogginlägget – att jag inte vill att feminismen ska inkludera alla.

   1. Tobias Hjelm

    Jaa du, säg det. Jag har inget självklart svar, men kan resonera lite om det.

    Förr har jag sett feminismen som något som, snarare än en jämställdhetskamp, varit något som varit enbart för kvinnor och av kvinnor. Att många feminister anser att man inte kan vara en ”äkta” feminist om man inte är kvinna. En exkluderande etikett.
    Vidare har jag sett väldigt mycket under åren av den här inställningen ”män är djur” och en massa manshat, något som – och detta vill jag understryka – verkar vara snarare motsatsen mot din, Kickans, uppfattning! Jag kanske kan sammanfatta det som en skev uppfattning om vad feminismen faktiskt är?

    En andra aspekt, lite på samma tema, är det kollektivistiska i ”vi mot dem”, kvinnorna mot männen. Jag ogillar starkt kollektivism och vill inte bli definierad utifrån mitt kön, min bostadsort, mitt yrke, min hudfärg eller något annat. Jag vill vara jag och definieras utifrån mig själv som person. Liksom jag vill att alla andra ska få möjligheten att göra. Jag börjar ana att även detta varit en missuppfattning.

    Men kanske framförallt, så har jag aldrig varit aktiv inom någon feministisk rörelse eller feministisk fråga. Varför? Tja, säg det. Jag har väl haft andra prioriteringar. (De allra flesta människor är inte engagerade politiskt.) Dock är det ju inte så enkelt som att man är antingen feminist eller anti-feminist. Anti-feminist är jag sannerligen inte!

    Svara
    1. sak

     ”Jag ogillar starkt kollektivism och vill inte bli definierad utifrån mitt kön, min bostadsort, mitt yrke, min hudfärg eller något annat. Jag vill vara jag och definieras utifrån mig själv som person.”

     Det är ju precis det här feminismen kämpar för :)

     Svara
     1. Tobias Hjelm

      Som sagt, en missuppfattning från mitt håll. Förutom kanske att jag inte heller gillar att klistra etiketter på mig själv (eller någon annan). Det ligger så många förväntningar i att kalla sig för något, exempelvis ”feminist”. Så jag väljer nog även fortsättningsvis att ha mina åsikter utan att kalla mig det. Behåll epitetet ni, ni som trivs med det! :-)

 7. Ida

  Otroligt bra skrivet!!!!!!! Det är precis så.
  Jag blir jättechockad när jag läser alla hårda kommentarer från människor som inte har en susning om vad de pratar om, och blir ledsen över att du ska behöva få se sådant. Men det är väl hur det ser ut (till hälften) på nätet… hårda grova kränkande kommentarer utan några som helst konsekvenser för de som skriver dem. Den andra hälften är nätkärlek och här får du min kärlek och uppskattning och jag hoppas att du ska fortsätta stå för det du vet är sant och så kan vi möjligen vända den här skutan tillsammans! pepp och kärlek!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s