Jag skulle aldrig vara tillsammans med en moderat

Elaine Eksvärd skrev för ett tag sedan att det är ett farligt ”vi och dom-tänk” att inte vilja umgås med personer som har en annan åsikt än en själv. Det är inte första gången någon lyft den frågan – jag har deltagit i så många diskussioner där många menat att man måste kunna skilja på person och åsikt – och att det är intolerant att föredra människor vars åsikter man delar.

Jag har en hel del personer i min umgängeskrets som inte är vänster – till och med några moderater (!). Detta är dock långt ifrån enkelt eller okomplicerat. Att ha dessa personer i min närhet begränsar mig och jag får undvika många samtalsämnen för att det inte ska uppstå konflikter eller dålig stämning. Under vissa perioder har jag dessutom svårt att inte känna direkt ilska över hur den politik de står för drabbar så många människor negativt.

Att ha en partner som inte delar mina politiska åsikter skulle därför vara helt omöjligt för mig. Den jag lever så tight och delar min vardag med måste kunna förstå och hålla med mig om vissa grundläggande saker.

Detta anses alltså vara intolerant och trångsynt. Men hur definierar man i så fall politik? För mig handlar politik om att beskriva världen. Att umgås med människor som har en helt annat uppfattning om hur världen fungerar och framförallt hur människor fungerar är enormt frustrerande.

Låt mig använda ett par exempel för att förtydliga. Måste dock generalisera lite för att göra en poäng här.

Liberaler har uppfattningen att en person är fri att göra och uppnå nästan vad som helst bara hen vill tillräckligt. Jag som socialist är helt övertygad om att världen inte ser ut så – jag tror inte att människor lever i ett vakuum utan tror på strukturer och normer som påverkar och begränsar en människa från den dag hen föds. Jag skulle kunna rabbla hundratals situationer i vardagen där denna meningsskiljaktighet  skulle bli en konflikt och leda till enorma missförstånd.

För att inte tala om alla de konkreta politiska åtgärder som den nuvarande regeringen genomför och som i allra högsta grad drabbar människor i min omgivning och samhället i stort. Jag förstår att det kan bli byråkratiskt och luddigt men för mig är det verkligt och väldigt nära min vardag. Jag skulle ha svårt att bortse från det, och se det som frikopplat från någons personlighet.

För förutom dessa potentiella konflikter och meningsskiljaktigheter – vad är det som gör en människa? Vad är det som gör att du faller för en människa, trivs med en människa? Personligen så faller jag för egenskaper som i min värld är väldigt tätt sammankopplade till just åsikter och värderingar.

Intressant är också att många av de som stolt deklarerar att de är så pass ödmjuka att de tolererar alla åsikter ofta lägger in ett undantag – rasister eller Sverigedemokrater. Där skiljer sig värderingarna för mycket, menar de.

Handlar det hela då om att personer i allmänhet faktiskt inte ser så stora skillnader mellan exempelvis liberaler och socialister? Att de inte förstår att värderingar och människosyn skiljer sig väsentligt även där? Att rasism och fascism är så mycket lättare att förstå och ta avstånd från?

Jag tror att det ofta är här skon klämmer. Att personer som kallar det intolerans att söka sig till likasinnade faktiskt inte är så intresserade eller engagerade att de kan applicera de politiska ideologierna på sin egen eller sina vänners vardag – en naiv tro på att varken socialism eller liberalism (eller i vissa fall Sverigedemokratisk politik) kan ha någon slags negativ (eller positiv) inverkan på vanliga människors liv. Jag tror att detta är farligt och att underskatta politikens makt.

Så länge Moderaterna står bakom en människosyn jag tycker är förskräcklig, så länge de beskriver världen utan strukturer och så länge deras reella politik drabbar enskilda människor hårt så kommer jag aldrig att vara tillsammans med en moderat… Det kan jag nästan lova.

8 thoughts on “Jag skulle aldrig vara tillsammans med en moderat

 1. Alma (Kultureliten)

  Tycker att det är så märkligt när folk säger ”men man ÄR faktiskt inte sina åsikter” Nähe, vad är en då? Ens åsikter är väl i allra högsta grad en del av en själv, precis som ens intressen, ens humor, ens personlighet osv är en del av vem en är så är åsikterna en del av vem en är.

  Politik är ett av mina största intressen, ska jag umgås intensivt med en person så vill jag kunna prata om detta intresse utan att behöva känna frustration och ilska över den andres åsikter varje gång det förs på tal, åsikter vars politik påverkar mig och mina vänner på ett negativt sätt. Det är faktiskt ungefär samma sak som att jag inte vill umgås med (eller bli tillsammans med) någon som har en personlighet jag inte orkar med eller någon som är otrevlig eller elak mot mig.

  Svara
 2. Freja

  I min professionella roll, på arbetet, så måste jag förstås kunna fungera med alla sorters människor. Som chef kan jag inte heller sitta i fika rummet och fördöma mina medarbetares syn på världen. Där får jag hålla igen mina personliga åsikter och falla tillbaka på min yrkesroll. Där behöver jag kunna tolerera allas åsikter, så länge de inte bryter mot organisationens policys och värdegrund.

  Men jag skulle ALDRIG kunna leva nära någon som inte delar mina grundläggande värderingar. Att alltid läsa tidningen, se på nyheter, vara med i samhällsdebatten och tycka olika, en sån relation skulle inte överleva länge för mig. Bara tanken på att vi inte skulle handleda våra barn till vuxenheten från samma grund gör att det slår tilt i hjärnan på mig! Så nej, jag skulle aldrig kunna leva med en moderat. jag datade en centerpartist en gång, och det var några månader fulla av drama, det räcker för mig….

  Svara
 3. Anna Andersson

  Jag tycker att det även bör skiljas på partitillhörighet och övergripande politisk övertygelse. Jag tycker att du generaliserar liberalism lite för mycket i ditt inlägg. Liberalism handlar om frihet att kunna göra vad en vill. Jag för min del är socialliberal. Socialliberalism innebär i stort att jag anser det vara viktigt att alla ska ha samma förutsättningar att lyckas i livet, att samhället och staten ska erbjuda utbildning och stöd sådant att alla kan förverkliga sina egna drömmar och att det inte på något sätt ska vara en fråga om personligt välstånd som dikterar vad en har för möjligheter i livet. Liberalism innebär också att en ser till att incitamentsystem är viktiga för ett samhälle. Dessa incitamentsystem är exempelvis att utbilda sig för högre lön eller mer intressanta arbetsuppgifter exempelvis. Jag anser att liberalism är vackert, framförallt socialliberalism. Jag är även väldigt övertygad liberalfeminist och tar avstånd från bland annat radikalfeminism. Liberalism är något vackert i grunden då det handlar om människans rätt att leva sitt liv som hen vill leva och att hen ska ha samma förutsättningar som alla andra. Det som skiljer är kanske att jag anser att hen även måste bli belönad om det är så att hen har arbetat för att komma frammåt i livet, eftersom om hen får exempelvis högre lön/utbildning så gör även det att samhället få ökad kunskap och ökade skatteintäkter. Liberalism <3

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Givetvis är det skillnad på partitillhörighet och ideologi. Därför skulle jag t.ex. förmodligen ha lättare för att acceptera en miljöpartist, sosse eller kanske till och med centerpartist – men ha svårare för moderater i och med att ideologin bakom skiljer sig för mycket då.

   Jag skriver uttryckligen i mitt blogginlägg att jag kommer att generalisera för att göra en poäng, så jag är medveten om att min beskrivning av liberaler är extremt generaliserande och ensidig. Står dock ändå fast vid att människosynen hos liberaler skiljer sig så mycket från min syn på människor att det därför ofta är svårt för mig och liberaler att prata djupare om saker. Det handlar egentligen inte om att ta avstånd utan att vi helt enkelt har för olika grunduppfattning och utgångspunkt i saker och ting.

   Det du skriver om liberalismen bekräftar bara min poäng. Jag respekterar din syn på hur människor fungerar och hur de belönas men jag tror helt enkelt inte på det själv, och därför är det svårt för oss att förstå varandra fullt ut.

   Svara
 4. Malin (@ochjagba)

  Jag tror att det är ganska enkelt att uttala sig så som du gör i ditt inlägg innan man varit i den sitsen själv. Detta grundar jag på att jag själv är i en relation med en person som har extremt olika åsikter än mina egna, men som jag ändå älskar och lever ihop med, men att du inte visar (skriver) att detta hänt dig (än, förutom i vänskapsrelationer). Det råkar vara så att jag och min partner träffades innan hens åsikter utvecklades till det de är idag. Hur gör en då? Säger ”nu får det vara slut, jag älskar dig fortfarande men du tycker så vedervärdiga saker att jag inte kan vistas i samma rum som din längre”? I mitt fall fungerar det inte så. Kärlek är inget jag slår av och på. Viktigt att tänka på, tror jag, är att hen säkert känner samma avsky inför mina åsikter som jag känner inför hens – det är alltså en ömsesidig vånda (om jag får uttrycka mig så dramatiskt).

  Själv har jag också gjort en politisk resa (dvs jag har bytt tillhörighet mången gånger). Min nu bästa vän sa i början när vi träffades att hen inte skulle kunna vara bra vän med en moderat, och där satt jag med hjärtat i halsgropen. Skulle jag nu förlora min bästa vän pga mina åsikter? När hen en tid senare fick veta att jag ”var lagd åt det hållet”, så kunde vi ”överkomma” det. Det är jag väldigt glad för. Ännu en viktig sak att tänka på, tror jag, är att bara för att någon från ”andra sidan” fördömer och stöter bort en, så gör inte det att en själv förändrar sina åsikter. Det är en insikt som man själv måste komma till. Jag VET att man kan förändra sina åskådningar, och vid den vetskapen håller jag mig nu fast i möten med menings”motståndare”.

  Det jag undrar nu är hur du tycker att ”såna som jag” ska förhålla sig till ditt inlägg. Ska jag skämmas tamejfan? Ska jag bara notera dina åsikter? Avskriva dom? Jag undrar alltså: vad är ditt syfte med ditt inlägg?

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Jag ber om ursäkt om jag på något sätt förolämpad dig, det var givetvis inte min mening.

   Jag tror att jag skulle kunna bli kär i en person som inte delar mina värderingar och jag tror att det skulle kunna bli såsom du skriver – dvs att att någon av personerna i ett förhållande ändrar åsikter med tiden.

   Detta förnekar jag inte, eller fördömer för den delen. Det jag menar med mitt blogginlägg är att det inte vore enkelt. Att det inte handlar om tolerans. Att det inte går att bara bortse från detta, i min värld. Att person och åsikt inte är separata saker.

   Jag vet också att man kan ändra åsikt, och därför pratar jag och umgås gärna med meningsmotståndare. Men att göra detta tar mycket energi från mig… Och i ett förhållande vill jag gå energi, inte bara ge. Det handlar inte om att jag vill ”ta avstånd från” eller fördöma några åsikter utan att det helt enkelt vore svårt för mig rent emotionellt.

   Och du undrar hur ”såna som du” ska förhålla sig. Om du borde skämmas. Nä, såklart inte. Jag skriver utifrån mina egna upplevelser och erfarenheter, min egen inställning till detta. Mitt huvudsyfte är att just påpeka att det inte handlar om intolerans, om avståndstagande osv utan om rena och skära känslor. Att det skulle göra ont att bli kär i en moderat, att det skulle bli en kamp.

   Och angående att skämmas så vill jag göra en lite drastisk jämförelse. Det finns många förhållanden som inte är hälsosamma (våld i nära relationer osv) men inte fan fördömer jag personer som ändå stannar kvar i dessa. Kärlek är inte enkelt och att bryta sig loss från trygghet är verkligen inte enkelt. Så nej – inget fördömande. Bara en förklaring om hur jag resonerar.

   Svara

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s