”Jag vill inte betala för några administrativa avgifter”

Vi skänker idag mer pengar än någonsin till välgörenhet. Årets Musikhjälpen drog in drygt 28 miljoner kronor och välgörenhetsgalorna på TV blir fler och fler för varje år.

Samtidigt så är kritiken mot dessa hjälprättsorganisationer också enorm. Människor slänger sig slentrianmässigt med ”alla pengar går ju till administration” och ”jag vill minsann inte betala en massa pengar till löner – jag vill att pengarna ska komma fram till de behövande”.

Jag tycker att det här är väldigt sorgligt och jag önskar att kunskapen om hur detta arbetet fungerar vore större. Men jag återkommer till detta.

Jag ställer mig också väldigt kritisk till välgörenhet och hjälprättsorganisationer. Men av helt andra anledningar. Genom att skapa ideella och icke-statliga organisationer som tar hand om utsatta människor så friställer man staten från det som egentligen är deras ansvar. Att slippa vara hungrig, att ha någonstans att bo och tillgång till sjukvård är mänskliga rättigheter och borde vara självklarheter för alla människor i ett så rikt land som Sverige. Egentligen även i hela världen.

Och alla de utsatta länder vi hjälper genom våra biståndsprojekt skulle hjälpas med av en resursfördelning världen över – om vi i väst slutade utnyttja, om vi skrev av lån och så vidare så skulle allt detta inte behövas och vi rika skulle inte kunna köpa oss gott samvete. Välgörenhet fungerar på många sätt precis som avlatsbrev fungerade förr i tiden. Kan man betala så kan man också fortsätta leva oetiskt och förtryckande.

Ni förstår nog poängen.

Men nu ser inte världen så ut, och det finns en oräkneliga organisationer som gör ett otroligt stort och viktigt arbete – det arbete som ingen annars skulle göra är jag rädd. Det finns dessutom ett flertal organisationer som arbetar med påverkansarbete och som således snarare är ett granskande komplement till staten.

Därför behövs hjälprättsorganisationer och därför skänker jag också pengar till ett flertal sådana. Så varför är det då så problematiskt att kritisera dessa byråkratiska bortfall, och de höga lönerna? Jag talar givetvis inte om direkta fiffel med pengar eller om fantasilöner som vissa chefer plockar ut…

(Känner dock att just dessa löner diskuteras oproportioneligt ofta i förhållande till andra löner som vi skattebetalare bekostar *host* riskkapitalister i vård/skola/omsorg *host*. För att inte tala om var bankräntorna tar vägen och så vidare. Där kan vi snacka fantasilöner.)

Nä, jag talar om vanliga löner och vanliga administrativa avgifter.

Att genomföra det många av dessa organisationer faktiskt genomför kostar inte bara pengar utan även tid och kräver ofta både engagemang och kompetens. Varför är det så orimligt människorna som utför detta ska få en rimlig lön? Varför är det lättare att kritisera deras rätt till betalt arbete än t.ex. banktjänstemäns löner, reklamarbetares löner och så vidare?

Finns det fortfarande en föreställning om att människor som gör gott eller som gör saker de brinner för inte förtjänar en rimlig ersättning i lika hög utsträckning som andra gör det? Musiker, författare och personer som arbetar med välgörenhet förväntas göra detta gratis. Jag kan förstå rädslan för korruption – men är det verkligen det detta handlar om?

Att genomföra det detta organisationer genomför kräver enormt mycket tid hos personer. Varifrån ska den tiden komma? Det finns så otroligt många fantastiska människor som arbetar ideellt och som gör det för att de brinner för det – men även dessa människor måste betala sin hyra, måste ha mat…

Om jag vill att 100% av mina skänkta pengar ska komma raka vägen till den utsatta människan, till landet jag vill hjälpa eller till skolan jag vill vara med att bygga… Då får jag nog åka dit med pengarna själv. Det jag betalar för är så mycket mer än just den där geten eller material den där brunnen – någon måste förmedla, någon måste hitta de utsatta personerna och någon måste se till att arbetet utförs. Och vad gäller påverkansarbete så är det ju just den administrativa biten som man i huvudsak betalar för.

Kritik är bra.
Granskning är bra.
Men kan vi försöka sätta oss in i, skaffa oss kunskap om och respektera hur arbetet går till om vi nu väljer att se välgörenhet som något positivt?

2 thoughts on “”Jag vill inte betala för några administrativa avgifter”

 1. Freja

  Jag håller med dig! Jag skrev ett inlägg om mina önskningar för världen för några år sedan (http://frejareddevil.wordpress.com/2011/11/20/jag-onskar/) och jag hade kunnat haka på det du skriver om ”avlatsbrev”, att vi köper oss sinnesfrid. Vi borde kunna göra så mycket mer, världen skulle kunna bli ett så mycket bättre ställe, om bara vi i väst insåg att vi inte behöver en ny kappa varje vinter, eller en ny bil vartannat år…

  Och just det där med ”administrationen tar allt”. som en del verkar ha som argument för att inte skänka ett öre. Jag sökte en gång, som nyutexaminerad ekonom, jobb på Röda korset. Jag fick inte jobbet, men även om jag fått det skulle jag knappt ha klarat mig på den lön de erbjöd. De ville att jag skulle arbeta av ideella skäl… Och det är klart, för den som har en ekonomi som klarar det, sparade pengar, ärvda pengar, eller en partner som tjänar bra, så kan det fungera. Men jag hade studiebidrag att betala och hade gått arbetslös en tid, jag hade just där, just då haft svårt att klara mig på den lön de erbjöd, som var lägre än den ändå låga A-kassa jag fick.

  Då är vi tillbaka på att vi i väst faktiskt utan problem skulle kunna ha ett drägligt liv utan att tjäna det vi förväntar oss att tjäna. Vi kunde bo mindre, bara ha de kläder vi faktiskt använder, klara oss utan bil, minska på vårt behov av el, köpa mindre tekniska prylar osv osv. Men det är väl inte enbart de som arbetar med välgörenhet som ska behöva göra den uppoffringen? När nu världen ser ut som den gör kan vi inte förvänta oss/kräva att just de, som ändå genom sitt jobb redan gör mer än gemene man för att förbättra livet på jorden för flera, oxå är de som ska föregå med gott exempel genom att gå ner och leva på existensminimum…

  Svara
 2. linda

  Jag önskar jag kunde hålla med dig om “banktjänstemäns löner”. Visst finns det många inom den finansiella sektorn som tjänar bra men de du möter på bankkontoren tillhör inte dessa kan jag lova!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s