Det är näthatarna som hotar det fria ordet

Ni är många som skriver om ”uthängningen” av näthatarna och menar att det är fel väg att gå. För er vill jag berätta att det inte finns några alternativ – det här handlar om direkta olagligheter och framförallt handlar det om ett av vår nutids största hot mot det fria ordet.

Jag gjorde för ett par månader sedan en polisanmälan efter att personer ringt och hotat mig samt kontaktat min syster för att på så sätt skrämmas och tysta mig. Då jag fick dessa hot övervägde jag på riktigt att sluta blogga och lät bli att skriva på över en vecka på grund av obehagskänslorna.

Jag vågar inte gissa hur många som faktiskt slutar blogga eller tycka i det skedet. Efter det där första telefonsamtalet, det första dödshotet eller den första uthängningen på Avpixlat.

När jag var med i Aftonbladet TV och pratade om barnleksaker så gjorde jag det eftersom personen som blev tillfrågad inte vågade – just på grund av risken för hatdrev. Det handlade om barnleksaker. Förstår ni proportionerna?

Min polisanmälan lades ned utan att ens utredas. Jag känner till hundratals fall där det varit likadant. Jag känner till personer som har säkerhetsanordningar i sina hem eller som inte ens bor hemma under perioder – på rekommendation från polisen. Deras anmälningar har också lagts ned. Att det GÅR att hitta personer på internet har nu Researchgruppen bevisat, så att polisen agerar på det här sättet handlar antingen om okunskap eller om ointresse.

Åsiktsfriheten ger dig inte rätten att hota eller hata anonymt. Föreställ er att en maskerad person i en vänsterdemonstration skulle säga något hotfullt mot polisen – jag är helt övertygad om att polisen då skulle be personen att avmaskera sig. Var är skillnaden?

Att ställa personer som hotar till svars är inte ett hot mot demokratin eller det fria ordet.
Att personer tystas genom hot och hat däremot – det är det.

8 tankar på “Det är näthatarna som hotar det fria ordet

 1. Lina

  Grymt skrivet! Så otroligt viktigt att uppmärksamma detta. Det är alltför många som varje dag blir hotade och kränkta på nätet. Många av de här näthatarna skulle säkerligen inte bete sig så direkt mot personen om de träffades men varför är det då okej på nätet? Om de själva skrivit allt det här hemska så är det väl inte fel att visa vilka de är, de måste ju kunna stå för det!

  Svara
 2. Freja

  Precis så är det! Förhoppningsvis är många näthatare precis som de troll de ibland uppkallas efter. De spricker när de utsätts för solljus… Att hota anonymt på personliga bloggar och annat har inget med yttrandefriheten att göra, det är viktigt att skilja på det. De vill gärna gömma sig bakom den, och de drar gärna på sig offerkoftan när de avslöjas, men polisen måste börja lära sig hur de hittar och avslöjar de här människorna, annars är de i sanning ett hot BÅDE mot yttrandefriheten OCH mot demokratin!

  Svara
 3. Marcus

  ”Föreställ er att en maskerad person i en vänsterdemonstration skulle säga något hotfullt mot polisen – jag är helt övertygad om att polisen då skulle be personen att avmaskera sig. Var är skillnaden?”

  Liknelsen hade väl varit att Expressen hade hängt ut den maskerade personen med namn och bild som huvudnyhet för vad hen hade sagt?

  Alltså det som researchgruppen har gjort är grymt och det är bara hoppas på att just Polisen tar seriöst på detta och faktiskt sätter dit de som gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp och hot. Men att Expressen hängde ut privatpersoner ger faktiskt smolk i bägaren tycker jag, de sänker sig till Avpixlats nivå genom sitt publicistiska haveri. Nyheten hade fått exakt lika stor genomslagskraft med pixlad video när de intervjuar privatpersoner, det är jag helt övertygad om.

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Liknelsen var till för att argumentera för att polisen borde kunna söka upp de här personerna och åtala dem – att lagen tydligen inte följs på samma sätt då hotet sker över internet och att polisen då inte tar det på lika stort allvar.

   Jag tycker att det är beklagligt att detta ska behöva göras – men ställs det i relation till hur stort problemet faktiskt är så tycker jag att det hela är befogat – om det i förlängningen kan leda till att folk tar problemet på större allvar.

   Svara
 4. Anna Andersson

  Jag tycker å andra sidan att det som Researchgruppen har gjort är väldigt, väldigt dåligt. Hanne Kjöllner på DN uppmärksammade detta att även personer som kommenterade på bloggen för att stävja trångsynthet och de falsarier som skrivits också hade hängts ut på samma sätt som de som bevisligen uttryckt sig rasistiskt. Många blev alltså uthängda för att de tagit ett samhällsansvar och debatterat emot rasism. Sen tycker jag att det är viktigt att människor kan vara anonyma om de vill på internet, det ser jag som en grundförutsättning. Hen ska känna sig trygg att uttrycka sig och om hen inte vill ha med hens namn så ska det vara hens fulla rätt att vara anonym. Sedan tycker jag att det är jättefel med ”näthat” men många gånger är det subjektivt, det kan exempelvis vara så att du ser det jag skriver som upprörande även om det inte är min intention. Jag anser att rätten till anonymitet är väldigt viktig, i det massövervakningssämhälle vi lever i idag är det viktigare än någonsin att kunna vara anonym, vem kommer att avslöja felaktigheter i världen om dessa människors anonymitet inte kan säkras? Anonymitet är viktigt och vi MÅSTE kämpa för rätten att hen skall kunna vara anonym om hen vill vara anonym! Researchgruppen är politiska översittare utan respekt för andra människor.

  Svara
  1. kickanwicksell Inläggets författare

   Jag håller med om att anonymitet är viktigt men detta handlar om personer som begått direkta lagbrott men som polisen inte tar ansvar att lagföra, alternativt personer som är förtroendevalda – därför tycker jag att det i det här fallet var befogat att avslöja dessa personer. Anonymitet och yttrandefrihet får inte gå före andra fundamentala rättigheter och skyldigheter.

   Svara

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s