Fem länktips v. 15

Det har förstås mest talats om Margret Thatcher och Omar Mustafa den här veckan men jag tänker inte länka till någonting som rör dem utan vill ge lite andra tips på läsvärda texter.

Så, utan någon röd tråd – veckans länktips är:

5.
Vägra ta debatten, PK!

Det talas mycket om Ali Esbatis begrepp ”Våga vägra ta debatten” som innebär att det kanske inte alltid finns något värde i att debattera. Vissa frågeställningar är fel redan från början, vissa arrangemang är fel forum för en viss sorts debatt osv. Om detta skriver Lisa Magnusson i länken ovan.

4.
Hen sitter allt mer säkert.

SvD har gjort en enkätundersökning som visar på att en majoritet av gruppledarna i riksdagen är positiva till ordet hen. Det känns bra, tycker jag. Vad som inte känns bra däremot är citatet av Björn Söder;
”Jag använder inte det och kommer aldrig använda det. Jag anser att hela genusvetenskapen är en kulturmarxistisk pseudovetenskap, som beklagligt nu även anammats av borgerligheten.”
Det är förstås ingenting som förvånar mig, men det är ändå så intressant att en riksdagsledamot kan använda den här typen av retorik. Kulturmarxistisk pseudovetenskap?

3.
Men det får man väl inte säga i det här landet.

Ovanstående citat är ett av de mest använda på internet idag. Folk slänger ur sig en rasistisk kommentar eller liknande och avslutar sedan med meningen. Det är samma personer som ständigt påpekar att vi har yttrandefrihet här i landet, och att de således får säga vad de vill.
Jo, man får säga en hel del i det här landet – är det korkat eller inskränkt kommer man dock att bli ifrågasatt… Det ingår liksom när man har yttrandefrihet. Fantastiska Nina Åkestam skriver klockrent om detta!

2.
Pappa, det är vakter som vaktar vårt hus.

Aftonbladets Anders Lindberg berättar om det som verkar bli allt vanligare – hoten och förföljelsen av journalister. Det går inte att sammanfatta texten utan ni får läsa själva.

”Aftonbladet placerade ut civilklädda väktare vid min bostad. Polisen ringde och undrade hur säkerheten var ordnad. Själv var jag i Göteborg när det hände. Jag pratade med min son, nyss fyllda fem, på telefon. ‘Pappa, det är vakter som vaktar vårt hus.’ ”

1.
Undercover som medelålders vit man.

Hur bemöts kvinnor och män som skriver om kontroversiella saker? Är det någon skillnade, könen emellan? Ja, det är det. Det har Angela Larsson fått uppleva. Hon skrev nämligen två kontroversiella texter under manligt pseudonym för att se om det skulle bli någon skillnad i kommentarsfälten. Såhär skriver Angela:

angela

Vill slutligen, utanför själva listan, tipsa om Genusfotografen som varje kvartal gör blogginlägg med fototips han fått in där man inte riktigt haft en genusanalys. Läs hans senaste inlägg Fyrtio nyanser av maktbalans vettja.

Vad sägs t.ex. om ett skolboksexempel på hur man reproducerar könsstereotyper genom att framställa kvinnan som osäker & inställsam och mannen som stenhård & självsäker? Texten förstärker bara det fotona redan säger.

483638_614524715242640_398491728_n

Men oj då, det var visst ingen illustation av hur man reproducerar könsroller utan en helt seriös reklampelare för en bank!

Annonser

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s